Spis treści:
- Witamina B1 (Tiamina)
- Witamina B2 (Ryboflawina)
- Witamina B3 (Niacyna, witamina PP)
- Witamina B5 (kwas pantotenowy, pantenol)
- Witamina B6 (pirydoksyna)
- Witamina B7 (biotyna, witamina H)
- Witamina B9 (kwas foliowy)
- Witamina B12 (kobalamina)
Witaminy są niezbędnym składnikiem do prawidłowej pracy całego organizmu. Bardzo dużą rolę pełnią w również w skórze włosach i paznokciach. Witaminy do skóry i przydatków mogą być dostarczane wewnętrznie wraz z pożywieniem lub suplementami oraz zewnętrznie czyli poprzez kosmetyki. Każda z witamin wykazuje specyficzne dla siebie działanie i bardzo często w połączeniu z innymi witaminami zwiększają swoje dobroczynne właściwości. Działanie takie w szczególności wykazują witaminy z grupy B, tak ważne dla utrzymania dobrego i zdrowego wyglądu skóry oraz włosów. Szczególnie ważne są dla skóry łojotokowej, wspomagają regulację pracy gruczołów łojowych.
Witamina B1 (Tiamina)
utrzymuje zdrowy wygląd i koloryt skóry poprzez regulowanie procesów złuszczania naskórka. Może być pomocna w leczeniu trądziku łojotokowego i łojotokowego zapalenia skóry. Łagodzi świąd skóry i hamuje łojotok. Przeciwdziała wypadaniu włosów, łupieżowi oraz korzystnie wpływa na wzrost włosów. Źródłem witaminy B1 są między innymi drożdże, orzechy, ziarna pszenicy, płatki owsianych, otręby, zielony groch, ryby, chuda wieprzowina, dzika róża. Szczególnie osoby pijące duże ilości kawy powinny pamiętać o suplementacji witaminy B1.
Witamina B2
( Ryboflawina) łagodzi zmiany skórne wywołane trądzikiem różowatym, wspomaga leczenie trądziku łojotokowego i łojotokowego zapalenia skóry poprzez regulowanie pracy gruczołów łojowych. Chroni włosy przed wypadaniem, nadaje im połysk, zapobiega łupieżowi i przetłuszczaniu się włosów. Witaminę B2 zawierają mleko, produkty mleczne, jogurt, ser, drożdże, ryby, zielone liście warzyw, zboża, jaja, wątroba, chude mięso.
Witamina B3 (Niacyna, witamina PP)
przeciwdziała wypadaniu włosów i łupieżowi. Reguluje procesy złuszczania naskórka, pomaga leczyć stany zapalne skóry. Wspomaga leczenie łuszczycy. Witaminę B3 zawierają mięso, wątroba, mleko, ryby, jaja, drożdże, kiełki pszenicy, zielone liściaste warzywa.
WitaminaB5 (kwas pantotenowy, pantenol)
łagodzi oparzenia posłoneczne, podrażnienia, swędzenie i stany zapalne skóry. Wywiera korzystny wpływ na funkcje skóry, gruczołów łojowych oraz błon śluzowych. Wpływa na wzrost i regenerację włosów, nadaje im elastyczność, połysk, poprawia rozczesywanie oraz zapobiega rozdwajaniu się końcówek i siwieniu. Reguluje pracę gruczołów łojowych, wspomaga leczenie łuszczycy, rybiej łuski i atopowego zapalenia skóry. Witaminę B5 zawierają mięso, produkty pełnoziarniste, wątroba, jaja, kiełki pszenicy, otręby, figi, orzechy, ziemniaki, drożdże, zielone warzywa, awokado.
Witamina B6 (pirydoksyna)
zmniejsza łojotok skóry i pomaga w leczeniu alergii oraz łupieżu. Wpływa na wzrost włosów i zapobiega łysieniu. Polecana w pielęgnacji skóry tłustej i mieszanej oraz w leczeniu trądziku i przewlekłych stanów zapalnych skóry. Witaminę B6 zawierają chude mięso, wątroba, drożdże piwne, otręby pszenne, ryby, banany, orzechy włoskie, jaja, kapusta.
Witamina B7 (biotyna witamina H)
zapobiega łojotokowi i łupieżowi, przeciwdziała wypadaniu włosów, łysieniu oraz siwieniu. Reguluje pracę gruczołów łojowych. Przeciwdziała łuszczeniu się skóry, wspomaga leczenie łojotoku ,wykwitów i procesów zapalnych skóry. Witamina B7 występuje w wątrobie, żółtku jaja, mleku, owocach, orzechach, otrębach, bananach, kalafiorach, drożdżach.
Witamina B9 (kwas foliowy)
wspomaga gojenie się ran. Działa regenerująco i naprawczo na skórę, regulując proliferację komórek. Utrzymuje zdrowy wygląd skóry i opóźnia siwienie. Witaminę B9 zawierają drożdże, wątroba, warzywa zielone, marchew, awokado, sok pomarańczowy, morele, melon, banany, dynia, fasola, groch, buraki, soczewica, mleko, mięso, żółtka jaj, mąka, otręby, orzechy
Witamina B12 (kobalamina)
poprawia ukrwienie skóry. Reguluje pracę gruczołów łojowych skóry i wpływa na proces rogowacenia naskórka. Wspomaga leczenie trądziku, łojotoku, łupieżu, łuszczycy i wyprysku kontaktowego. Witaminę B12 zawierają ryby (śledzie, sardynki), drób, jaja, mięso wieprzowe i wołowe, wątroba, skorupiaki, kraby, ostrygi, produkty mleczne, zielone warzywa, ryż, drożdże, kiełki.